Eéndaagse beginnersworkshop op zaterdag 14 september 2019

Deze beginnersworkshop van één dag gaat over de basis van het didgeridoo spelen: de basic drone, gebruik van stem, ritmes en veel aandacht voor de circulaire ademhaling! Didgeridoo’s zijn aanwezig (voor als je nog geen eigen instrument hebt). Met deze workshop krijg je veel technieken en mogelijkheden aangereikt, misschien wel teveel voor één dag: je kan nu wél thuis verder aan de gang. Met regelmatig spelen kan je al snel verder komen en met de schriftelijke samenvatting kan je zeker enige tijd vooruit!

Zaterdag van 11.00 tot 16.00 in het Middenhuis in Zutphen, kosten: €60,-

Aanmelden en meer info: 06 12162583 of: email: vrijelijnen@kpnplanet.nl

Cursus didgeridoo spelen beginners vanaf 10 september 2019

6 lessen op dinsdagavond, leer de basic drone, gebruik van stem en ademhaling, ritmes en natuurlijk de circulaire ademhaling! Met leendidgeridoo (hout) voor gebruik thuis voor de duur van de cursus.

Dinsdagavonden  ingaande 10 september 2019, van 19.00 tot ongeveer 20.15, kosten €85,- inclusief gebruik van leendidgeridoo.

Plaats: Middenhuis, Zutphen

Cursus didgeridoo beginners II  ingaande 10 september 2019

Zes lessen op dinsdagavonden met meer aandacht voor de circulaire ademhaling, ritmes en samenspelen! Met (eventueel) leendidgeridoo voor gebruik thuis voor de duur van de cursus. Vanaf deel II wordt het écht steeds meer spelen en kan er verdieping ontstaan in je spel! Voor iedereen die de beginnerscursus of de beginnersworkshop heeft gevolgd. Kan je al een beetje spelen maar je hebt geen les bij de Didgeridoo Werkplaats gevolgd: in overleg.

Dinsdagavonden ingaande 10 september. Van 20.15 tot ongeveer 21.30 uur.

Plaats:  Middenhuis, Zutphen

Cursus didgeridoo deel III ingaande 26 september 2019

Voor cursisten die deel I en II al hebben gevolgd… Drie avonden met veel aandacht voor ritme en samenspelen en verdere ontwikkeling van je spel: ademhalingstechnieken en stemgebruik.

data: donderdagavonden 26 september, 10 oktober, 24 oktober en 7 november van 19.30 tot ongeveer 20.45. Kosten € 42,50.

Plaats: Middenhuis, Zutphen.

Didgeridoo leren spelen!

Leer didgeridoo spelen en ontdek hoe veel er te beleven valt aan het spelen op dit traditionele instrument!
De eerste keer dat mensen het geluid van een didgeridoo horen laat meestal niet na om indruk te maken. Het geluid “komt binnen”, is voelbaar in het lichaam en geeft allerlei sensaties…
Vaak willen mensen dan zelf ook spelen en ervaren hoe het is om didgeridoo te spelen. In principe is het ook helemaal niet zo moeilijk, vaak lukt het na een paar minuten al om de basistoon te produceren! Het mooie van de didgeridoo is dat het een instrument is van improvisatie: er bestaan geen echte voorschriften voor en er is geen geschreven muziek, er is alleen de grote vrijheid om te spelen wat je wilt en hoe je wilt!
Een grote stimulans om door te gaan met didgeridoo spelen is het leren van de doorgaande ademhaling (het zogenaamde circulair ademhalen). Als je eenmaal hebt geleerd hoe je minutenlang door kan blazen is er geen einde aan de creatieve mogelijkheden die je op de didgeridoo kan ontplooien!
Ik leer je graag hoe je kan leren spelen en hoe je de circulaire ademhaling onder de knie krijgt…

Gunstige effecten

Het effect van zelf gaan spelen is nog weer anders dan het alleen horen van de klank: het didgeridoo spelen met behulp van de “circulaire” ademhaling kan een bijzondere ervaring zijn, je bent doorlopend verbonden met de klank door middel van je doorgaande ademhaling en er kan een diepe rust ontstaan. Als je met andere mensen samenspeelt kan dit effect nog toenemen: je kan opgaan in de klank.

Eén van de bijzondere “bijwerkingen” die het didgeridoo spelen heeft is dat het een gunstig effect kan hebben op de spieren en het weefsel van de mondholte en strottenhoofd. Als dit verslapt raakt kan je gaan snurken en/of krijg je last van slaapapneu. Door regelmatig didgeridoo te spelen kan dit weer geheel of gedeeltelijk verdwijnen. Didgeridoo spelen zou je in dat geval kunnen bekijken als een vorm van conditietraining, je traint de spieren en weefsel van wangen, tong en kaak en gebruikt ook je longen intensiever.

Regelmatig klinkt dan ook bij cursisten: “mijn partner zegt dat ik de laatste tijd niet meer snurk” of “dat ik geen ademstops meer heb”.

Ook voor de longen kan didgeridoo spelen mooie bijwerkingen hebben die gunstig kunnen zijn bij COPD-klachten: de longcapaciteit kan door regelmatig spelen weer toenemen, benauwdheid kan verdwijnen.

(Voor de sceptici : er is wetenschappelijk onderzoek, dat deze werkingen van de didgeridoo bevestigt).

Betekent dit dat iedereen met bovengenoemde klachten didgeridoo moet gaan spelen? Als het geluid van de didgeridoo je niet ligt, of je hebt niet echt tijd of zin om er wat energie in te steken (niet eens zo veel: een kwartier tot een half uur per dag kan je veel brengen!) dan raad ik het je af. Maar als het je wél ligt: probeer het eens een tijdje, de investering in geld en tijd vallen mee en je leven kan er sterk door verbeteren en leuker worden…